25 באפריל 2024

חלק גדול מהפשעים המתבצעים הם למען רווח כספי. על-מנת למנוע מהעבריינים ליהנות מהפירות של המעשים הלא לגיטימיים משתמשות רוב מדינות בעולם בכלים שונים מתחום החקיקה, ואחד הבולטים בהם הוא האיסור על פעולה המוגדרת הלבנת הון – הכוונה ב"הלבנת ההון" היא שהון שחור, כלומר כזה שמקורו במעשי פשע, הופך לצח כשלג, כלומר לגיטימי, וכדי להילחם בהלבנה ישנם חוקים רלוונטיים. חשוב להדגיש בהקשר זה כי לעתים הבנקים, כתוצאה מהלחץ המופעל עליהם על ידי המדינה, נוקטים בצעדים שונים ומפעילים סנקציות גם כנגד אנשי עסקים לגיטימיים, ומונעים מהם את חופש הפעולה ההכרחי. במקרים אלה כדאי לשכור את שירותיו של עורך דין מומחה בתחום המסחרי ובפרט כזה שאמון על התנהלות מול בנקים בסוגיות הקשורות להון ולהלבנתו.

כיצד מוגדרת בחוק הלבנת הון?

החוק לאיסור הלבנת הון נכנס בארץ לתוקף בשנת 2000, לאחר לחץ בינלאומי כבד (שכן עד אז ישראל היוותה מקלט לעבריינים שונים שהלבינו כאן את הנכסים שצברו תוך כדי פשיעה).

לפי חוק חשוב זה, כל רכוש אשר שימש לצורך ביצוע עבירה, רכוש שהודות לו התאפשר ביצועה של עבירה, רכוש שהושג ישירות או עקיפות דרך עבירה וכן רכוש אשר נעברה בו עבירה מוגדרים כ"רכוש אסור". ביצוע פעולות ברכוש אסור אשר מטרתן היא הסתרת מקור אותו רכוש או הסוואת הזהות של הבעלים של הרכוש הינה עבירה על החוק, וגם מסירת מידע כוזב בנוגע לאותו רכוש הינה עבירה על החוק. כדאי לדעת כי העונש על פעולה ברכוש אסור עלול להיות גם מאסר בפועל של 10 שנים!

החוק שנלחם בהלבנת ההון מגדיר גם מהן "עבירות מקור", כלומר העבירות שמובילות לרצון להלבין כספים כאלה ואחרים. בין העבירות: זיוף שטרות ומטבעות, הפרתן של זכויות יוצרים, ניסיון לבצע רצח, שוחד, מכירת חומרים אסורים (סמים) וסחר בבני אדם.

מה קובע החוק בנוגע להעברות כספים מהארץ ואליה?

סעיף חשוב נוסף של החוק לאיסור הלבנת הון מחייב דיווח על סכומי כסף גבוהים שמוכנסים או מוצאים מהארץ. כניסה לישראל עם למעלה מ-100,000 ₪ מחויבת בדיווח, וכך גם הוצאה של סכום שהוא מעל הרף הנ"ל.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן